WYGLĄD ZEWNĘTRZNY BLOKU Powierzchnia: blok mięsa otoczony galaretą, dopuszczalna nieznaczna ilość wytopionego tłuszczu Barwa: • bloku – różowa do ciemnoróżowej, dopuszczalne nieznaczne poszarzenie części powierzchni pod wieczkiem i denkiem • wytopionego tłuszczu – biała do kremowej • galarety – słomkowożółta do złocistobursztynowej WYGLĄD BLOKU NA PRZEKROJU: Barwa: • mięsa – różowa do ciemnoróżowej • tłuszczu – biała z odcieniem kremowym Układ składników: na przekroju widoczne duże kawałki mięsa wieprzowego (golonki) związane masą wiążącą. Dopuszczalne ścięgna oraz tłuszcz charakterystyczne dla golonki KONSYSTENCJA: • bloku – dość ścisła (w warunkach chłodniczych) • galarety – w temperaturze powyżej 15 0C półpłynna lub płynna Składniki: Golonka wieprzowa -58%, mięso wieprzowe-31% woda, sól , stabilizatory:difosforany; pieprz biały, przeciwutleniacz: askorbinian sodu; substancja konserwująca: azotyn sodu